ΈΦΥΓΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΑΣ
Θρήνος στον ποδοσφαιρικό κόσμο της Φθιώτιδας για τον χαμό του Λεωνίδα Γιαννέλου, που αφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 65 ετών.
Ήταν ο κορυφαίος ρέκορντμαν συμμετοχών (323) όλων των εποχών στο πρωτάθλημα της Β΄ ΕΘΝΙΚΗΣ κατηγορίας και ο δεύτερος σκόρερ του ιδίου πρωταθλήματος με 68 τέρματα.
Αν από τη Φθιωτιδοφωκίδα πέρασε κάποιος ποδοσφαιριστής που και μόνο το όνομα του, ακόμα και σήμερα φέρνει στη μνήμη φάσεις, γκολ και θέαμα, αυτός δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Λεωνίδα Γιαννέλο, ή Κανέλης ή Νέλεκο όπως τον αποκαλούσε ένας αξέχαστος πολυαγαπημένος φίλος όλων των Μακρακωμιτών, ο αείμνηστος Γιώργος Καλότυχος ή Τζακ..
Ο Λεωνίδας γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου 1947 στη Μακρακώμη και ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα το 1961 σε ηλικία 14 ετών στην ομάδα της γενέτειρας του, «ΝΙΚΗ» ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ.
Αγωνίσθηκε στη «ΝΙΚΗ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ» μέχρι το 1966 σημειώνοντας 137 γκολ και βοηθώντας την να ανέβει κατηγορία την ποδοσφαιρική περίοδο 1963 – 1964 και να προαχθεί στη Β τοπική.
Μεταγραφή στον Α.Σ. ΛΑΜΙΑΣ
Στα 1966 ο Λεωνίδας μεταγράφεται στον Α.Σ. «ΛΑΜΙΑ» που παίρνει μέρος στο πρωτάθλημα της Β Εθνική. Την εποχή εκείνη στη Λαμία υπήρχε πληθώρα σπουδαίων ποδοσφαιριστών με αποτέλεσμα ο Λεωνίδας να παρακολουθήσει τους αγώνες του 1ου γύρου από την εξέδρα (δεν επιτρεπόταν ακόμη αλλαγές). Στο 2ο γύρο ο προπονητής του Αντώνης Κρασσάς τον τοποθετεί στη θέση του εξω δεξιά και από τότε γίνεται αναντικατάστατος στην αρχική ενδεκάδα.
Προπονητές στην καριέρα του…
Ο Λεωνίδας αγωνίστηκε στον Α.Σ. «ΛΑΜΙΑ» 13 χρόνια τα περισσότερα ως αρχηγός και με προπονητές τους Αντώνη Κρασσά, Μιχάλη Σούμπαση, Παρασκευά Αντωνίου ( Βούλη), Ανδρέα Σταματιάδη, Παύλο Γρηγοριάδη, Ζαχαρία Πιτυχούτη, Γκομεζ ντε Φαρία, Γιάννη Μπούκαλη και τελευταίο το Θανάση Σούλη (Κίνλερ).
Από τους προπονητές κάτω από τις οδηγίες των οποίων προπονείται σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, κορυφαίο όλων θεωρεί τον Ανδρέα Σταματιάδη.
Το καλοκαίρι του 1980 με τον υποβιβιασμό του Α.Σ. Λαμία από την Β΄ Εθνική αποχωρεί από την ομάδα και αναλαμβάνει τον Φωκικό σαν παίκτης και προπονητής.
Έκτοτε θα εργασθεί ως προπονητής σε αρκετές ομάδες μερικές εκ΄ των οποίων : Νίκη Μακρακώμης, Ατρόμητο Σπερχειάδας, Παμμωλιακό, Α.Σ. Λαμία την οποία υπηρέτησε και σαν Γενικός Αρχηγός.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Βετεράνων Ποδοσφαιριστών Α.Σ. Λαμία και διετέλεσε ως Πρόεδρος ως το τέλος της ζωής του.
Τα σενάρια μεταγραφής που δεν ευδοκίμησαν…
Ένας τόσο μεγάλος ποδοσφαιριστής δεν μπορεί παρά να προκαλέσει το ενδιαφέρον ομάδων ανώτερων κατηγοριών, οι οποίες επιθυμούν να τον εντάξουν στο έμψυχο υλικό τους.
Χαρακτηριστικά, το καλοκαίρι του 1966 ο «ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ» τον δοκιμάζει στη Νέα Σμύρνη μαζί με τον μετέπειτα διεθνή άσσο Βίκτωρα Θεοφιλόπουλο, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις. Οι παράγοντες των «κυανερύθρων» του υπόσχονται ότι σύντομα θα τον ειδοποιήσουν να υπογράψει.
Συγχρόνως στο παιχνίδι της μεταγραφής του μπαίνει δυνατά και ο Α.Σ. «ΛΑΜΙΑ» κατορθώνοντας να αποσπάσει την υπογραφή του. Το βράδυ της ίδιας ημέρας του τηλεφωνούν από τον «ΠΑΝΙΩΝΙΟ» να κατέβει στην Αθήνα να υπογράψει. Δυστυχώς όμως για την αθηναϊκή ομάδα, γιατί ήδη αποτελεί ποδοσφαιριστή της αντίστοιχης λαμιώτικης.
Το 1969 ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ με τον Κώστα Πολυχρονίου κάνει επίσημη πρόταση στον Α.Σ. ΛΑΜΙΑ προκειμένου να μεταπηδήσει στους ερυθρολεύκους. Τα δύο σωματεία συμφωνούν στα ανταλλάγματα, αλλά η μεταγραφή δεν πραγματοποιείται εξαιτίας απαγορευτικής εγκυκλίου που έχει νομιμοποιήσει ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Κώστας Ασλανίδης. Η εγκύκλιος αυτή έλεγε ότι ένας ποδοσφαιριστής επαρχιακής ομάδας μπορεί να μεταγραφεί σε αντίστοιχη των Αθηνών, αν η απόσπαση των δύο πόλεων δεν είναι μεγαλύτερη των διακοσίων χιλιομέτρων. Ετσι η μεταγραφή αυτή δεν πραγματοποιείται δια δεκατρία χιλιόμετρα!!!!
Το 1972 ο ΠΑΟΚ του μεγάλου ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΔΑ υποβάλει πρόταση στο Α.Σ. ΛΑΜΙΑ προσφέροντας το τεράστιο για την εποχή ποσό των 300.000 δρχ. στο σύλλογο, 80.000 δρχ. στον ίδιο και τους ποδοσφαιριστές ΔΡΑΜΑΛΗ, ΚΑΛΙΦΟΥΛΗ και ΒΟΥΛΓΑΡΗ. Στη συνάντηση των ΔΣ των δύο ομάδων που γίνεται στον Πλαταμώνα ο Φθιωτικός σύλλογος αντιπροτείνει το υπερβολικό ποσό του 1.200.000 δρχ. και έτσι η μετακίνησή του στο δικέφαλο του Βορρά ναυαγεί.
Το καλοκαίρι του ιδίου έτους η ΑΕ ΛΑΡΙΣΑ με πρότασή της στον ΑΣ ΛΑΜΙΑ ζητάει τον αθλητή, αλλά και πάλι η μεταγραφή δεν πραγματοποιείται λόγω οικονομικών διαφορών. Μάλιστα, παίρνει μέρος και σε φιλικό παιχνίδι των βυσσινί στο οποίο 6.000 φίλαθλοι συσσωρεύονται στο Αλκαζάρ για να παρακολουθήσουν το μεγάλο άσσο.
Το 1973 η ΑΕΚ τον ζητάει επίσημα από το κυανόλευκο συγκρότημα αλλά και αυτή τη φορά οι οικονομικές απαιτήσεις των Φθιωτών είναι υπέρογκες για τα δεδομένα της εποχής.
Τέλος το καλοκαίρι του 1976 ο μεγάλος ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ζητάει επίσημα τον αθλητή από την ομάδα του αλλά ο ίδιος αρνείται να μετακομίσει στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, γιατί έχει προσληφθεί στην Τράπεζα Ελλάδας. Έτσι δεν ευτυχεί να αγωνισθεί στα σαλόνια της Α.Εθνικής κατηγορία.
Είναι διεθνής με την ΕΘΝΙΚΗ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ στην οποία παίρνει μέρος την περίοδο 1972-73 όταν ο ΑΣ ΛΑΜΙΑ αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Α.Ε.Π.-Σ.Φ.Φ. Στην ατομική του συλλογή έχει τέσσερεις (4) τίτλους. Συγκεκριμένα με τη ΝΙΚΗ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ έχει κατακτήσει ένα πρωτάθλημα της Γ.τοπικής κατηγορίας και ένα της αντίστοιχης Β. ενώ με τον Α.Σ. ΛΑΜΙΑ ένα κύπελλο Φθιώτιδας και ένα πρωτάθλημα της Α. κατηγορίας της Ε.Π.-Σ.Φ.Φ.
Η ενασχόλησή του με το άθλημα του ποδοσφαίρου, αποδεικνύεται θετικός παράγοντας για τη ζωή του. Αποκομίζει σπουδαίο όνομα το οποίο γίνεται γνωστό στο πανελλήνιο ποδοσφαιρικό στερέωμα, γνωρίζει την κοινωνική καταξίωση, δημιουργεί φιλίες και γνωριμίες γίνεται άτομο υπεύθυνο, μαθαίνει στη συνολική συνεργασία και ομαδικότητα, πραγματοποιεί ταξίδια σε όλη την Ελλάδα, γνωρίζει την προβολή και τη δόξα, μαθαίνει να συμπεριφέρεται ως όνομα απέναντι στο ανώνυμο πλήθος και λύνει το επαγγελματικό του πρόβλημα διοριζόμενος στη Τράπεζα της Ελλάδος.
Γκολ και θέαμα…
Στη μεγάλη του καριέρα πετυχαίνει πάρα πολλά τέρματα τα οποία καταχειροκροτούνται από τους φιλάθλους.
Τα θεαματικότερα τα σημειώνει την περίοδο 1968-69 στη συνάντηση ΑΣ ΛΑΜΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ 1-0,τη σεζόν 1970-71 στον αγώνα ΒΥΖΑΣ ΜΕΓΑΡΩΝ-ΑΣ ΛΑΜΙΑ 3-4, την αγωνιστική χρονιά 1973-74 στη συνάντηση ΑΝΑΓΓΕΝΗΣΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ_ΑΣ ΛΑΜΙΑΣ 0-1 και την αθλητική σεζόν 1975-76 στη συνάντηση ΚΑΜΠΑΝΙΑΚΟΣ ΑΣ ΛΑΜΙΑΣ 1-2.
Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΙΑΝΝΕΛΟΣ αγωνίσθηκε στον ΑΣ ΛΑΜΙΑΣ από το 1966 ως το 1979 προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες.
Υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες μορφές που ανέδειξε ποτέ το φθιωτικό ποδόσφαιρο και όχι μόνο.
Πάνω του χτίστηκε η ανεπανάληπτη ομάδα της δεκαετίας του 70 ο ίδιος δε έγινε ο αναμφισβήτητος ηγέτης της χάρη στα σπάνια προσόντα και την έντονη προσωπικότητά του.
Γεννημένος γκολτζής υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες κανονιέρηδες καθώς διέθετε εκπληκτικής δύναμης σούτ, ενώ ήταν σπεσιαλίστας στις εκτελέσεις φάουλ. Προικισμένος με άριστη τεχνική κατάρτιση και μεγάλο πάθος, ανάγκασε έναν από τους μεγαλύτερους προπονητές που πέρασαν από την Ελλάδα, τον Λες Σάννον του ΠΑΟΚ να πεί το 1972: Πάρτε μου το Γιαννέλο του ΑΣ Λαμίας και αν σε δύο χρόνια δεν αγωνίζεται στην Εθνική Ελλάδος τότε θα πληρώσω εγώ την μεταγραφή του.
(Πηγή: "Μακρακώμης λόγος" - "Το σπίρτο" - Βιβλίο Δημήτρη Αμούνζια - Σύνδεσμος Βετεράνων Ποδοσφαιριστών Α.Σ. Λαμία- Fortsa Lamia - Lamia Report)
(Πηγή: "Μακρακώμης λόγος" - "Το σπίρτο" - Βιβλίο Δημήτρη Αμούνζια - Σύνδεσμος Βετεράνων Ποδοσφαιριστών Α.Σ. Λαμία- Fortsa Lamia - Lamia Report)
Seja o primeiro a comentar
Δημοσίευση σχολίου